Εάν κάτι μας καταξιώνει ως οντότητες, όπως είχε πει και ο ίδιος ο Αριστοτέλης, αυτός είναι ο λόγος....
Ο έναρθρος λόγος είναι ένα από τα σπουδαιότερα γνωρίσματα του ανθρώπου; μέσω αυτού ο ίδιος μπορεί να αλληλεπιδράσει με τους άλλους, να εκφράσει αυτά που υπάρχουν στον ψυχικό του κόσμο, να διατυπώσει ηθικούς κανόνες και να εκφράσει τις ανάγκες του.
Η γλώσσα ξεπερνά τον άνθρωπο που τη μιλάει; είναι γνώρισμα χώρας, δείγμα πολιτισμού, είναι αναγκαίος για αρμονική συμβίωση και έκφραση του εαυτού μας, ξεκλειδώνει την ίδια μας την ύπαρξη στους άλλους.
Ο λόγος όμως δεν είναι άναρχος. Αποτελείται από βασικά μέρη, διαθέτει σύνταξη, ορθογραφία, γραμματική. Η γνώση της γραφής και των βασικών της κανόνων, είναι το πρώτο πράγμα που μαθαίνει ένας άνθρωπος; διότι αυτό αποκωδικοποιεί το άγνωστο, αναπτύσσει τους γνωστικούς νευρώνες του ανθρώπου και αυτή η απλή αυτή γνώση γίνεται το όχημα για την κατανόηση των βαθύτερων εννοιών.
Είναι εύλογο λοιπόν το γεγονός πως ο λόγος αποτελεί βασικό συστατικό μίας οργανωμένης κοινωνίας, δείγμα πολιτισμού και πνευματικής καλλιέργειας. Για αυτό και δεν πρέπει να προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός πως αυτός γίνεται συχνό θύμα επιθέσεων που σκοπό έχουν την αλλοίωσή του και εμποδίζουν την ορθή γνώση του.
Η έλλειψη γνώσης όπως και η παραποίησή του, αποτελούν βασικά στοιχεία που συντελούν στην αποδυνάμωση ενός συστατικού απαραίτητου για μία οργανωμένη και σωστή κοινωνία.
Από την άλλη, όσοι είμαστε χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, παρατηρούμε συχνά το φαινόμενο των greeklish, ενός τρόπου στον οποίο καταφεύγουν πλέον και πολλοί άνθρωποι οι οποίοι δεν επιθυμούν να γράφουν Ελληνικά ώστε να μη φανεί πως στερούνται βασικών γνώσεων ορθογραφίας –διότι μία γλώσσα είναι αχανής, ανυπέρβλητη, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πως γνωρίζει τα πάντα.
Προσωπικά, τρέφω μεγάλη εκτίμηση στους ανθρώπους που ενώ ξέρουν ανορθόγραφα, προτιμούν τα Ελληνικά από τα greeklish. Είναι προτιμότερο να τιμάς την Ελληνική γλώσσα, ακόμα και αν κάνεις λάθη. Ακόμα και αν κάποιος δεν γνωρίζει και τα πιο βασικά, ποτέ δεν είναι αργά για να μάθει, ποτέ δεν είναι αργά για να ασχοληθεί και να βελτιωθεί σε οτιδήποτε.
Οφείλουμε να αναδείξουμε το μεγαλείο και την ομορφιά της γλώσσας μας, η οποία είναι πανέμορφη, αστείρευτη και ιδιαίτερα πλούσια. Ακόμα και με τα λάθη, αξία έχει να προσπαθείς πάντοτε.
Γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου