Για πρώτη φορά αποσαφηνίστηκε ο μηχανισμός δημιουργίας χολόλιθων και εντοπίστηκε ουσία που θα τον μπλοκάρει...
Επαναστατική ανακάλυψη ερευνητών του University Hospital Erlangen της Γερμανίας μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς με χολολιθίαση να αποφύγουν το χειρουργείο. Η ερευνητική ομάδα του δρος Luis Munoz ανακάλυψε τον μηχανισμό με τον οποίο σχηματίζονται οι πέτρες στη χολή.
Το γεγονός αυτό τούς επιτρέπει να τον μπλοκάρουν και μάλιστα να αναστρέψουν τη διαδικασία, μειώνοντας τον αριθμό και το μέγεθος των χολόλιθων με τη βοήθεια ήδη υπάρχοντος φαρμάκου.
Η ιατρική κοινότητα γνώριζε εδώ και καιρό ότι η χοληστερόλη είναι βασικό δομικό συστατικό των χολόλιθων, ωστόσο δεν γνώριζαν με ποιον ακριβώς τρόπο τα μόρια της χοληστερόλης συνδέονταν μεταξύ τους για να δημιουργήσουν την πέτρα στη χολή.
Τώρα ανακάλυψαν ότι τα κύτταρα του ανοσοποιητικού που είναι γνωστά ως ουδετερόφιλα παράγουν μια κολλώδη ουσία, η οποία αποτελείται από DNA και το ένζυμο ουδετερόφιλη ελαστάση.
Η ουσία αυτή ενώνει μεταξύ τους τα μόρια της χοληστερόλης παίζοντας τον ρόλο της κόλλας, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται οι χολόλιθοι.
Οσο περισσότερα μόρια προστίθενται τόσο μεγαλύτερος είναι ο χολόλιθος, το μέγεθος του οποίου μπορεί να είναι αντίστοιχο με αυτό ενός κόκκου άμμου, αλλά μπορεί να φτάσει να μοιάζει μέχρι και με μπαλάκι του γκολφ.
Στο επόμενο βήμα της έρευνας ο Munoz και οι συνεργάτες του προσπάθησαν να εντοπίσουν κάποια φαρμακευτική ουσία η οποία δεν θα επιτρέπει τον σχηματισμό της κολλώδους ουσίας ή τη μετακίνησή της σε άλλα σημεία του οργανισμού, σπάζοντας τους υπάρχοντες χολόλιθους και μη επιτρέποντας τον σχηματισμό νέων.
Υστερα από πειράματα σε ποντικούς διαπίστωσαν ότι ουσίες που είναι γνωστές ως αναστολείς του PAD4 και λειτουργούν μπλοκάροντας τον σχηματισμό της κολλώδους ουσίας, καθώς και η ουσία μετοπρολόλη, που χρησιμοποιείται ήδη για την αντιμετώπιση της υπέρτασης και του πόνου στο στήθος, ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικές.
Ειδικότερα, στους ποντικούς που έλαβαν τη μετοπρολόλη, η οποία αποδείχτηκε ότι μπλοκάρει την κίνηση της κολλώδους ουσίας, καταγράφηκε μείωση του αριθμού αλλά και του μεγέθους των χολόλιθων. Εξίσου αποτελεσματική αποδείχτηκε η χορήγηση των αναστολέων του PAD4.
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου