Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019

Επιστολή προς Κυριάκο από 109 "προσωπικότητες"...



Την αναγκαιότητα εφαρμογής του άρθρου 8 για την εγχώρια προστασία του νόμου 4636/2019 Περί Διεθνούς Προστασίας που ψηφίστηκε πριν από τρεις εβδομάδες επισημαίνουν σε επιστολή τους στον πρωθυπουργό 109 πρόσωπα «υψηλού κύρους», ανάμεσά τους καθηγητές του ΑΠΘ, στρατιωτικοί, νομικοί και γιατροί....
Η επιστολή τους έχει ως εξής:

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΥΡΙΟ ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019 η Ελληνική Βουλή ψήφισε, και μάλιστα με την στήριξη και άλλου κοινοβουλευτικού κόμματος, τον Νόμο «περί Διεθνούς Προστασίας» (Νόμος 4636/2019, ΦΕΚ 169/Α/1-11-2019).

Αντιλαμβανόμαστε ότι ο νόμος αυτός επιχειρεί να βάλει μία τάξη στο χάος που δημιουργήθηκε από τις εμμένουσες αντιλήψεις και ιδεολογικές αγκυλώσεις που είχαν επικρατήσει, αναφορικά με το φλέγον ζήτημα του «μεταναστευτικού», και σας συγχαίρουμε γι’ αυτό...

Είναι φυσιολογικό και εύλογο σε μία ευνομούμενη δημοκρατική πολιτεία, να υπάρχει η μέριμνα για την παροχή φροντίδας και προστασίας προς όλους όσοι προσφεύγουν σε αυτήν, εφόσον διώκονται στη χώρα τους. Ωστόσο η πολιτεία πρέπει να φροντίζει για την ορθή και δικαιολογημένη παροχή των ευεργετημάτων αυτών, ώστε να μην παρέχονται καταχρηστικά σε ανθρώπους που δεν τα δικαιούνται.

Υπάρχουν δυο δεδομένα:

Α. Ο ανωτέρω Νόμος του κράτους, που δομήθηκε πάνω στην υπ’ αριθμ. 2011/95 Οδηγία της Ε.Ε.

Β. Είναι ήδη σε εξέλιξη η μεταφορά χιλιάδων παρανόμων μεταναστών από τα νησιά του Αιγαίου προς την ενδοχώρα της πατρίδας μας.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα επισημαίνουμε την αναγκαιότητα να τηρείται αυστηρά το άρθρο 8 του Νόμου 4636/2019, στο οποίο αναφέρονται επί λέξει τα εξής: «Στο πλαίσιο της αξιολόγησης των αιτήσεων διεθνούς προστασίας, οι αρμόδιες αρχές απόφασης αποφασίζουν ότι ο αιτών δεν χρήζει διεθνούς προστασίας, αν σε τμήμα της χώρας καταγωγής:

α´) Δεν υπάρχει βάσιμος φόβος ότι θα υποστεί δίωξη ή δεν διατρέχει πραγματικό κίνδυνο σοβαρής βλάβης ή
β´) Ο αιτών έχει πρόσβαση σε προστασία κατά της δίωξης ή της σοβαρής βλάβης, όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 7, και μπορεί νόμιμα και με ασφάλεια να ταξιδέψει και να γίνει δεκτός σε εκείνο το τμήμα της χώρας και μπορεί λογικά να αναμένεται να εγκατασταθεί εκεί».

Από την παραπάνω διατύπωση προκύπτει εύλογα, ότι η συντριπτική πλειονότητα όσων έχουν έρθει παράνομα στην Ελλάδα και ζητούν προστασία, δεν τη δικαιούνται, αφού είτε προέρχονται από χώρες ασφαλείς (λ.χ. Μαρόκο, Τυνησία, Νιγηρία, Πακιστάν, Μπαγκλαντές κ.λπ.) είτε από άλλες όπου ο κίνδυνος της ζωής τους περιορίζεται μόνο σε ένα μικρό εδαφικό τμήμα της επικράτειάς τους (λ.χ. στη Συρία στο βόρειο τμήμα της, περίπου 4% της συνολικής έκτασής της, ή στο Αφγανιστάν, σε κάποιους εδαφικούς θύλακες που ελέγχουν οι Ταλιμπάν). Ακόμη και παραβλέποντας ότι δεν ζήτησαν άσυλο σε άλλες ασφαλείς χώρες από τις οποίες διήλθαν πριν εισέλθουν παράνομα στην πατρίδα μας, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι μπορούν πια με ασφάλεια να επιστρέψουν στο ασφαλές τμήμα της χώρας τους και να συνεχίσουν ομαλά τη ζωή τους εκεί.

Η υποχρέωση παροχής προστασίας από την πατρίδα μας πρέπει να περιοριστεί αναμφίβολα στους Κούρδους (Τούρκους πολίτες), οι οποίοι διώκονται στην τουρκική επικράτεια, καθώς και σε περιορισμένο αριθμό ασυνόδευτων ανηλίκων, αυτών της πολύ μικρής ηλικίας που δεν μπορούν να δώσουν στοιχεία για την οικογένειά τους και είναι δύσκολη έως αδύνατη η επιστροφή τους στις πατρίδες τους, για να συνεχίσουν εκεί τη ζωή τους με τις οικογένειές τους. Εννοείται ότι πρέπει να είναι όντως ανήλικοι πράγμα που μπορεί να αποδειχθεί εργαστηριακώς.

Ύστερα από τα παραπάνω, αναμένουμε κύριε Πρωθυπουργέ, να τηρηθεί απολύτως ο Νόμος που ψηφίστηκε, ώστε αφενός να υλοποιηθεί η Οδηγία της Ε.Ε. σύμφωνα με όσα προβλέπει και αφετέρου να γίνει σαφές σε όσους επιθυμούν να εισέλθουν εφεξής στη χώρα μας ότι δεν πρέπει να θεωρούν δεδομένη την παροχή προστασίας, παρά μόνον εάν πράγματι τη δικαιούνται. Αναμένουμε επίσης, στο πλαίσιο της εφαρμογής του ανωτέρω Νόμου, την άμεση επιστροφή στις πατρίδες τους όλων όσοι εισήλθαν παράνομα στη χώρα μας, ώστε να διασφαλιστεί η απαραίτητη κοινωνική γαλήνη στις περιοχές όπου αυτοί εγκαθίστανται προσωρινά.

Ακολουθούν 109 υπογραφές.

Μακεδονία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

ΗΜΕΡΑ ΔΕΥΤΕΡΗ: ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ: ΕΠΙΣΤΗΜΗ & ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Σας καλωσορίζουμε στην δεύτερη ημέρα του Διεθνούς Διεπιστημονικού Συνεδρίου: Επιστήμη και Κοινωνία στον Πόλεμο της Πανδημίας, το οποίο θα π...