Κυριακή 18 Αυγούστου 2019

Η προδοσία των ΟΗΕδων στην Κύπρο. Προδοσία κατά γυναικών και παιδιών










Η φώτο αυτή τραβήχτηκε στην περιοχή της Μιάς Μηλιάς, από την οποία πρώτα πέρασαν οι Βάρβαροι. Τους κατοίκους Ε/Κυπρίους ηρωϊκούς χωρικούς, αυτού του χωριού τους κατάσφαξαν όπως και άλλους, εκδικούμενοι που υποδέχτηκαν ηρωϊκα τους Τούρκους αλεξιπτωτιστές στις 20 Ιουλίου και με τσουγκράνες, φτυάρια, κυνηγετικά δίκαννα τους αποδεκάτισαν.

Ο αγροτικός δρόμος, που φαίνεται, μετά από αξίωση των δόλιων Ειρηνευτών, δεν είχε ναρκοθετηθεί, για να διευκολύνονται οι ίδιοι, στις μετακινήσεις τους….

Τον δρόμο λοιπόν αυτό, που ωδηγούσε προς Μεσαόρια, οι ~κύριοι~ τον παρέδωσαν στους Τούρκους εισβολείς, για να τον χρησιμοποιήσουν, για την προέλαση τους, με τα εκατοντάδες τανκς προς Μεσαορία, που ακόμη και με τις ερπύστριες τους καταπλάκωνα αμάχους και γυναικόπεδα…

Και οι Ειρηνευτές με εγκληματική απάθεια παρακολουθούσαν, οι συναυτουργοί πρώτου βαθμού…

Η φώτο τραβήχτηκε ίσως από τον Τούρκο αναταποκρτή Γκιουνεκσεβέρ ή το πιθανώτερο μάλλον, από το ζεύγος Τζων του BBC και την Χίλαρυ Μπίαρμαν του ABC, οι οποίοι καλά πληροφορημένοι ήταν και για τον χώρο ρίψης των πρώτων αλξιπτωτιστών και ακόμη, για τον χώρο απόβασης, αλλά και κατά την β΄ φάση και το δρομολόγιο των Τουρκικών δυνάμεων, τοποθεσίες από όπου τράβηξαν συνταρακτικό βίντεο και φώτο. 

Το ζεύγος θετική στάση κράτησε έναντι των ΕΚ και έψεξαν τα εγκλήματα πολέμου των βαρβάρων…..

Κατά πληροφορίες οι φιλοκύπριοι Μπίαρμαν, μετά την εισβολή εγκαταστάθηκαν στις ελευθερες περιοχές της Κύπρου…

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΝΤΩΝΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
WWW.LEDRASTORY.COM





ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΦΩΤΟ. ( Από βιβλίο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΗ ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΚΥΠΡΟΣ)

http://www.ledrastory.com/439247810

Αποσπασματικές πληροφορίες και φώτο: Αρχείο Α.Αντωνά από 1974, Σπύρου Παπαγεωργίου, Γ.Τ.Π. Κύπρου, Διεθνής, Τουρκικός, Κυπριακός και Ελληνικός τύπος, Μπόροβικ Άντριου, Κόλιν Σμιθ, Κόλαν Γουάϊτζ, ( Daily Mirror), Άλεξ Ευθυβούλου. Τζων Μπίαρμαν BBC, Times on live, Μαϊκλ Νίκoλσον, από σύζυγο του Μπίαρμαν Χίλαρυ ABC, από Τούρκο πολεμικό ανταποκριτή Εργκίν Γκιουνεκσεβέρ, Μαικλ Νίκολσον ITN. Δημοσιεύσεις και αποκαλύψεις από γραφείο τύπου Τουρκικού επιτελείου, Γραφείο τύπου Ισραηλινού στρατού, που παρακολούθησε στενά την βάρβαρη Τουρκική εισβολή και μειωτικά ειρωνικά σχόλια ανέφεραν οι στρατιωτικοί αναλυτές, για την πανωλεθρία που έπαθαν τις πρώτες μέρες οι υπέρτεροι εισβολείς…. Σχολίασαν ότι αν η ΕΦ, διέθετε επαρκή οπλισμό, οι Τούρκοι θα επέστρεφαν κολυμπώντας στη Τουρκία….κ.ά.π.

`Οντως ο υπέρτερος και σιδερόφρακτος Τουρκικός στρατός τις πρώτες μέρες της εισβολής και καθηλώθηκε στο 5μιλι και πανωλεθρία έπαθε, από τον λολλιπούτειο Κυπριακό στρατό…Ένα είναι βέβαιο, ότι αν η ΕΦ, δεν εγκαταλειπόταναπό την μητέρα πατρίδα και διέθετε επαρκή εξοπλισμό οι Βάρβαροι στην θάλασσα θα έπεφταν. Αν δε η μικρή Κυπρος είχε ισότιμο στρατό..σίγουρα οι Τούρκοι θα επέστρεφαν κυνηγημένοι στις άγριες στέππες της βαθύτερης Ανατολής, απ όπου οι πρόγονοι τους Βάρβαροι Αττίλες κατάγονται….Οι Τούρκοι σε όλη την διαδρομή της ~ιστορίας~ τους ΠΟΤΕ δεν πολέμησαν ισοδύναμους εξοπλισμένους στρατούς. Εντόπιζαν μικρούς αδύναμους λαούς και μειονότητες και κατήγαγαν ….ντροπιαστικές νίκες…αλλά πολλές φορές και ντροπιαστικές ήττες. ( Ελληνική Επανάσταση, η πανωλεθρία τους στη Βιέννη στις 14 Οκτ. 1529 και η τελική τους μεγάλη ήττα στις 11-12 Σεπτ. 1683, Βαλκάνια, Μακεδονία, Α.Π.Π. Ρωσσοτουρκικός πόλεμος κ.ά.π.)




SEARCH: ΘΕΜΑ, Καταγωγή Τούρκων, Gyula Moravcik, Βυζαντινολόγος, Byzantinoturcica.







MONIMOΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΤΟ 1974 ΠΕΡΙ ΤΟ 1 εκ. ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΜΕΤΕΦΕΡΕ ΠΕΡΙ ΤΙΣ 150000 ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙ ΤΑ 400 ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΤΑΝΚΣ Μ 47 ΚΑΙ Μ48, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΥΠΗΓΟΝΤΟ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ!. ΣΥΝ ΟΙ 45000 ΕΞΤΡΕΜΙΣΤΕΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ ΤΗΣ ΤΜΤ, ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΑΡΤΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΕΝΟΙ. ΑΞΙΟΜΑΧΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΕ ΒΑΣΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΑ ΠΟΥ ΔΙΕΘΕΤΕ, ΠΕΡΙ ΤΙΣ 10000; ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ , ΤΑΝΚΣ, ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΗΔΕΝ. ΕΝΑΣ ΠΡΟΣ 20, ΒΑΡΒΑΡΟΥΣ ΕΙΣΒΟΛΕΙΣ. SHAMEFUL VICTORY – UTANC VERICI ZAFER, HEROES.. ΤΡΕΙΣ ΜΈΡΕΣ ΝΤΡΟΠΗΣ ΚΑΘΗΛΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΘΡΑΣΥΔΕΙΛΟΙ ΒΑΡΑΒΑΡΟΙ ΣΤΗΝ ΑΚΤΗ ΑΠΟΒΑΣΗΣ, ΟΣΟΝ ΑΡΚΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΑ ΤΗΣ ΛΙΛΙΠΟΥΤΕΙΑΣ ΗΡΩΙΚΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΦΡΟΥΡΑΣ, ΟΠΟΥ ΟΙ ΕΙΣΒΟΛΕΙΣ ΕΙΧΑΝ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΑΝ ΝΑ ΕΙΧΑΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟ ΙΣΟΤΙΜΟ ΣΤΡΑΤΟ…ΒΕΒΑΙΑ ΑΝ Η ΚΥΠΡΟΣ ΔΙΈΘΕΤΕ ΙΣΟΤΙΜΟ ΣΤΡΑΤΟ ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΤΟΛΜΟΥΣΕ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΕΡΘΕΙ, ΔΙΟΤΙ ΟΙ ΚΥΠΡΑΙΟΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΘΑ ΤΟΥΣ ΚΥΝΗΓΟΎΣΑΝ…ΜΕΜΟ ΔΕΚΑΔΕΣ ΝΤΡΟΠΙΑΣΤΙΚΕΣ ΗΤΤΕΣ ΤΟΥΣ, ΠΡΑΣΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ , ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ, ΠΕΝΤΑΔΑΚΤΥΛΟ, ΜΙΑ ΜΗΛΙΑ κ.ά.π. ΑΠΟ ΜΙΑ ΦΟΥΧΤΑ ΚΥΠΡΑΙΩΝ ΚΑΙ ΟΛΙΓΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ, ΕΝΑΝΤΙ ΜΥΡΙΩΝ ΒΑΡΒΑΡΩΝ ΕΙΣΒΟΛΕΩΝ. ΤΑ ΔΕ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΑΠΟΡΘΗΤΑ ΦΡΟΥΡΙΑ ΤΩΝ ΤΚ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΩΝ ΚΑΤΑΛΗΦΘΗΚΑΝ ΣΕ 4-5 ΩΡΕΣ!. ΔΕΚΑΔΕΣ ΕΙΡΩΝΙΚΑ ΕΥΤΕΛΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΕΓΡΑΨΑΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ ΚΑΙ Ο ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ ΕΙΣΒΟΛΗΣ!!!! ΝΙΚΑΝ ΑΔΟΞΟΝ, ΗΤΤΑΣΘΑΙ ΟΝΕΙΔΟΣ. Ο Βασιλιάς της Σπάρτης το είπε, όταν είδε πως θα πολεμούσε με μια χούφτα γυναικών που υπερασπίζοντο το Άργος και …αποχώρησε! ΕΝΘΑ ΔΕΟΣ, ΕΝΤΑΥΘΑ ΚΑΙ ΑΙΔΩΣ. Επίμαρχος.





Ο αρχιεγκληματίας Ντεκτάς, αρχηγός της τρομοκρατικής ΤΚ ΤΜΤ, σε φώτο της 1ης Νοεμβρίου 1967, όταν προσπάθησε να επανέλθει στην Κύπρο λαθραία, από την Τουρκία όπου ήταν εξόριστος λόγω της τρομοκρατικής του δράσης και συνελήφθη από τις Κυπριακές αρχές στην Καρπασία…Παρεδόθη στον Λόχο Στρατηγείου του ΓΕΕΦ. Τις πρώτες μέρες λογω φόβου ότι θα εκτελεσθεί ( Πολλοί πρόθυμοι υπήρχαν), ήταν χεσ…..ς. Πάντα πρώτος το έβαζε στα πόδια, όταν η ΕΦ, εφορμούσε π.χ. Κόκκινα, Αγύρτα, Κιόνελι κλπ…Όταν διέρρευσε η πληροφορία για την σύλληψη του και πληροφορήθηκε ότι θα απελευθερωθεί ( Ο Λ.Σ. περικυκλώθηκε από Κυπριακή Αστυνομία για να μην γίνει προσπάθεια μεταφοράς του Ντεκτάς σε άλλο μυστικό σημείο…), έγινε… λύκος….ο θρασύδειλος. Μετά από λίγες μέρες αφού …υπέγραψε δήλωση μετανοίας…με άνωθεν εντολές απελευθερώθηκε και συνέχισε το καταστροφικό εγκληματικό του έργο και κατέστρεψε την Κύπρο….Ναί, αυτός με τα μαύρα του τα χάλια ( κατά το κυπριακό ο καταχάλλης). Εκπροσωπούσε το 2-3% εξτρεμιστών διότι το υπόλοιπο 14-15% ήταν μετριοπαθείς Τ.Κ. τότε και με την συνδρομή της …μητέρας Τουρκίας, κατάφερε να αλώσει το ΕΚ 82%…Καμαρώστε τον…Σημειώνω ότι το 67 υπηρετούσα στο Λ.Σ. με διοικητή τον Ε/Ε Διακάκη Κων/νο με απόσπαση στο 3ο ΕΓ – Επιχειρήσων, με διευθυντή τον Ε/Ε Αγγελέττο Κων/νο, ως εκ τούτου πολλές λεπτομέρειες γνωρίζω και για Ντεκτάς και περί γεγονότων Κοφίνου – Αγ. Θεοδόρων.κ.ά.π..Το 3ο Ε/Γ και ειδικά ο Αγγελέττος ήταν ο έμπιστος του Στρατηγού Διγενή και διαχειριζόταν όλη την άκρως απόρρητη αλληλογραφία του, την οποία αρχειοθετούσα εγώ και ο Π.Ν. Όταν ο Ραούφ, ήταν κρατούμενος μερικοί Ε/Κύπριοι πολιτικοί τον επισκέφθηκαν προς συμπαράσταση τον καημένο…τρομοκράτη…Ενδεικτικές πληροφορίες στο βιβλίο…Συμπληρωματικά αναφέρω ότι εκτός των άλλων εγκληματων του επί Αγγλοκρατίας, διετέλεσε χαφιές και εισαγγελέας των Βρεττανών και αρκετούς αγωνιστές έστειλε στην αγχόνη. Αρκετοί άλλοι γλύτωσαν χάριν του δικηγόρου τότε των αγωνιστών αείμνηστου Γλαύκου Κληρίδη.(Υπερείδη)


Ανέμεναν την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο oι ξένοι ανταποκριτές




ΛΕΥΚΩΣΙΑ, (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα – ΚΥΠΕ).- Δεν είναι στρατιώτες, αλλά το 1974 βρέθηκαν με τη θέλησή τους στην πρώτη γραμμή του πυρός. Πρόκειται για τους υπηρέτες του Τύπου, ξένους και Κύπριους, οι οποίοι κατέγραψαν με την πέννα τους ή το φακό τους τα δραματικά γεγονότα της εισβολής και της κατοχής της Κύπρου και έστειλαν το μήνυμα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.

Σαράντα χρόνια μετά, το ΚΥΠΕ εντόπισε μερικούς από αυτούς καλώντας τους να ακονίσουν τη μνήμη τους και να περιγράψουν τα προσωπικά τους βιώματα από τις εφιαλτικές εκείνες μέρες.

Άντριου Μπόροβικ: «Οι Τούρκοι εισβάλλουν, το περιμέναμε»

Στο σπίτι του στο σύμπλεγμα οικιών `Χωριό Αμπέλια` κοντά στο Καζάφανι της Κερύνειας, βρισκόταν την 20η Ιουλίου 1974 ο ανταποκριτής της εφημερίδας Ουάσινγκτον Σταρ, Άντριου Μπόροβικ, όταν τα χαράματα άκουσε εκρήξεις και πυροβολισμούς. «Οι Τούρκοι εισβάλλουν, το περιμέναμε αυτό», σκέφτηκε, όπως λέει στο ΚΥΠΕ σήμερα.

Ο κ. Μπόροβικ βρισκόταν νωρίτερα στο Λήδρα Παλάς μαζί με άλλους ξένους δημοσιογράφους καλύπτοντας το πραξικόπημα και είχε φύγει την προηγουμένη της εισβολής για να πάει σπίτι του να δει την γυναίκα του Τζουλιέτ και την δεκατετράχρονη τότε κόρη του.

Μέσω του μοναδικού τηλεφώνου στο γραφείο του συμπλέγματος, το οποίο λειτουργούσε για λίγη ώρα, ο δημοσιογράφος ήρθε σε επικοινωνία με τον φίλο του Τζακ που διέμενε στον Άγιο Γεώργιο Κερύνειας. Αυτός με τη σειρά του, του περιέγραψε τις σκηνές απόβασης των Τούρκων που έβλεπε στην ακτογραμμή της Κερύνειας. Στη συνέχεια έστειλε το πρώτο δελτίο ειδήσεων μέσω τέλεξ στην εφημερίδα του. Κατά τη διάρκεια της ημέρας ενημέρωνε και τους συναδέλφους του που βρίσκονταν στο Λήδρα Παλάς για το τι συνέβαινε.

Στο μεταξύ, οι Βρετανοί υπήκοοι, ακολουθώντας οδηγίες μέσω του ραδιοφώνου του BBC άρχισαν να συγκεντρώνονται σε συγκεκριμένο σημείο απ` όπου μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο στο αεροπλανοφόρο `HMS Hermes`, το οποίο είχε αγκυροβολήσει κοντά στην ακτή της Κερύνειας για να μεταφέρει ανθρώπους σε ασφαλές μέρος. Στο πλοίο επιβιβάστηκαν Βρετανοί υπήκοοι και άλλοι που έφτασαν επί τόπου ζητώντας βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων και Ελληνοκυπρίων, θυμάται, οι οποίοι και μεταφέρθηκαν στη βάση Ακρωτηρίου και μετέπειτα στο Λονδίνο αεροπορικώς.

Μετά την κατάπαυση του πυρός ο κ. Μπόροβικ επέστρεψε στην Κύπρο. Σήμερα μαζί με τη σύζυγό του Τζουλιέτ κατοικεί στη Λευκωσία.

Κόλιν Σμιθ: Ιστορίες από το Λήδρα Παλάς

«Το πρώτο φως ήρθε στις 5 πμ και μαζί του οι πρώτοι πυροβολισμοί: σύντομες ριπές αυτόματων, διστακτικές στην αρχή μετά πιο μεγάλης διάρκειας, πιο επίμονες, καθώς αντηχούσαν στην Πράσινη Γραμμή της Λευκωσίας», διηγείται ο τότε ανταποκριτής της βρετανικής «Observer» για τη Μέση Ανατολή Κόλιν Σμιθ, στον οποίο ζητήθηκε από το ΚΥΠΕ να περιγράψει τις εμπειρίες του εκείνες τις ημέρες.

Ο βετεράνος πολεμικός ανταποκριτής και στρατιωτικός ιστορικός, ο οποίος σήμερα διαμένει στην Κύπρο, το πρωί της εισβολής από το δωμάτιο του στο Λήδρα Παλάς που κοίταζε προς την ανατολή, μαζί με τους συναδέλφους του παρακολουθήσαν δώδεκα βαριά μεταφορικά αεροσκάφη να πετούν κυκλικά πριν την οροσειρά της Κερύνειας και τους αλεξιπτωτιστές να πέφτουν. Υπήρξε βροχή πυροβολισμών από τους Ε/κ που βρίσκονταν στην Πράσινη Γραμμή αλλά οι αλεξιπτωτιστές ήταν εκτός εμβέλειας.

Κατεβήκαμε κάτω, και ευτυχώς, γιατί αργότερα κάποιος, μάλλον Τ/κ, οι πιο κοντινές θέσεις των οποίων βρίσκονταν 140 μέτρα περίπου πιο πέρα, έριξε μια σφαίρα μέσα από το ανοιχτό μας παράθυρο, αναφέρει.

Πλέον το Λήδρα Παλάς, θεωρείτο στόχος που μπορούσε να χτυπηθεί. Η οροφή του πενταόροφου κτιρίου είχε μετατραπεί σε οχυρό των Ε/κ με σημεία πυροδότησης σε κάθε γωνία, σε δύο από αυτά τα σημεία είχαν τοποθετηθεί πολυβόλα Browning.

Οι Τούρκοι απάντησαν με όλμους, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός και τη μεταφορά άλλου στο ισόγειο του ξενοδοχείου με σοβαρό τραύμα στο κεφάλι.

Καθώς οι φωτογράφοι και τα τηλεοπτικά συνεργεία συνωστίστηκαν γύρω του, ένας νεαρός αξιωματικός στα πρόθυρα υστερίας, προσπάθησε να τους απομακρύνει απειλώντας να τους κτυπήσει με το πιστόλι του.

Στο τέλος, τη λύση έδωσε ο ανταποκριτής της εφημερίδας «Daily Mirror» και παρασημοφορημένος βετεράνος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, Ντόναλντ Γουάιζ, ο οποίος προσφέρθηκε να μεταφέρει τον τραυματία στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και αφού το έκανε, επέστρεψε, λέγοντας ότι «δεν μπορώ ν` αφήσω την ιστορία στην «Express», θυμάται ο κ. Σμιθ.

Στις 4 Αυγούστου ο κ. Σμιθ έγραφε στην εφημερίδα «Observer» ότι «ήταν ωσάν ο τουρκικός στρατός της εισβολής μετατράπηκε σε γίγαντα εκτός ελέγχου, που δεν είναι υπόλογος ούτε στις υποσχέσεις της δικής του Κυβέρνησης, καταβροχθίζοντας σιγά-σιγά ελληνικά χωριά και φτύνοντας δυστυχισμένους πρόσφυγες».

Οι Τούρκοι ήταν σαν να έκαναν εκδρομή, λέει ο Άλεξ Ευθυβούλου

Από ένα τέλεξ, που είχε στο σπίτι του έστελνε της ανταποκρίσεις του, ο γνωστός Κύπριος δημοσιογράφος και τότε ανταποκριτής του Associated Press, Άλεξ Ευθυβούλου. Ο κ. Ευθυβούλου δεν πρόλαβε την πρώτη φάση της εισβολής, καθώς το πραξικόπημα τον βρήκε στο εξωτερικό, στην Ελβετία, για διακοπές μαζί με την οικογένειά του. «Θυμάμαι τον πατέρα μου να διαβάζει σ` ένα περίπτερο την εφημερίδα και ξαφνικά να χάνει το χρώμα του», λέει ο γιος του Αλέξης.

Με τις δυσκολίες που υπήρχαν λόγω της έκτακτης κατάστασης, ο Άλεξ Ευθυβούλου κατάφερε να φτάσει στην Κύπρο λίγο πριν την 2η φάση της εισβολής.

Αμέσως έπιασε δουλειά. Οι Τούρκοι, διηγείται, ήταν σαν να έκαναν εκδρομή. Σε κάποια σημεία υπήρξε κάποια αντίσταση, αλλά δεν ήταν οργανωμένη. Ο ίδιος ενημέρωνε το στρατηγείο για ο,τι μάθαινε ή έβλεπε. Στο σπίτι του συγκεντρώνονταν και άλλοι ξένοι ανταποκριτές, οι οποίοι διασταύρωναν μαζί του τις πληροφορίες τους για να στείλουν κι εκείνοι τις ειδήσεις τους απολαμβάνοντας την ίδια ώρα το σπιτικό φαγητό της πεθεράς του.

Τζον Μπίαρμαν: Η τύχη δεν ήταν με το μέρος του

Τον Ιούλιο του 1974 ο τότε ανταποκριτής του BBC Τζον Μπίαρμαν βρέθηκε να καλύπτει την τουρκική εισβολή της Κύπρου. Όπως αναφέρεται σε αφιέρωμα που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Times Online μετά το θάνατό του το 2006, ο δημοσιογράφος, μαζί με το συνεργείο του έσπευσαν τα χαράματα να μεταβούν από τη Λευκωσία στην Κερύνεια. Στο δρόμο προσπέρασαν τους κύριους ανταγωνιστές τους τον δημοσιογράφο Μάικλ Νίκολσον και το συνεργείο του επίσης βρετανικού καναλιού ITN, οι οποίοι είχαν μείνει από λάστιχο στην άκρη του δρόμου.

Όπως έχει διηγηθεί συχνά σε φίλους του ο ίδιος ο Τζον Μπίαρμαν, συνεχίζει το άρθρο, στην πραγματικότητα, ήταν η δική του η τύχη που είχε τελειώσει.

Το τρυπημένο λάστιχο του αυτοκινήτου του Μάικλ Νίκολσον τον άφησε ακριβώς στη ζώνη πτώσης των τουρκικών αλεξιπτωτιστών και το κανάλι εξασφάλισε εκείνη την ημέρα την καλύτερη κάλυψη της εισβολής από αέρος. Την ίδια ώρα το συνεργείο του BBC δεν κατάφερε να καλύψει τηλεοπτικά την απόβαση των Τούρκων στην Κερύνεια, αφού τους εμπόδισε οδόφραγμα που έστησε ο ΟΗΕ για λόγους ασφάλειας.

Ο Τζον Μπίαρμαν γύρισε στην Κύπρο μαζί με τη σύζυγό του Χίλαρι Μπράουν, επίσης γνωστή δημοσιογράφο και ανταποκρίτρια για πολλά χρόνια του Αμερικανικού δικτύου ABC, το 1991 όπου και έζησε ως το τέλος της ζωής του το 2006.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

ΗΜΕΡΑ ΔΕΥΤΕΡΗ: ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ: ΕΠΙΣΤΗΜΗ & ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Σας καλωσορίζουμε στην δεύτερη ημέρα του Διεθνούς Διεπιστημονικού Συνεδρίου: Επιστήμη και Κοινωνία στον Πόλεμο της Πανδημίας, το οποίο θα π...