«Προϋπάρχουσα συναλλαγή δείχνει η κατάληψη από συνταξιούχο δικαστή θέσης προέδρου ανεξάρτητης Αρχής». Αυτό είναι το δια ταύτα μιας ομιλίας- φωτιά, όχι όποιου κι όποιου, αλλά της τότε Αρεοπαγίτη και μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Βασιλικής Θάνου, το μακρινό 2009 , κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της Ένωσης ...
Η ομιλία της κας Θάνου, του προσώπου των ημερών εξαιτίας της κυβερνητικής πρωτοβουλίας να εισαγάγει ασυμβίβαστο στη θέση του προέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής Ανταγωνισμού που κατέχει και αυτής συμβούλου του πρωθυπουργού (που επισης κατείχε) με αναδρομική μάλιστα ισχύ, συμπεριελήφθη στην τριμηνιαία έκδοση των «Δικαστικών Νέων», αριθμός φύλλου 111, τον Οκτώβριο του 2009.
Ο οξύς λόγος της , για το γεγονός ότι συνταξιούχοι δικαστές καταλαμβάνουν θέσεις μετά την αποχώρησή τους από το Σώμα, στον οποίο συμπεριέλαβε την αποστροφή ότι δείχνει «προϋπάρχουσα συναλλαγή», προκαλεί ερωτηματικά δεδομένου πως χρόνια αργότερα η ίδια μεταπήδησε από την προεδρία του Αρείου Πάγου σε θέση επικεφαλής του νομικού γραφείο του πρωθυπουργού και εν τέλει στην προεδρία της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Έλεγε στην κατάληξη της ομιλίας της , το μακρινό 2009 η κα Θάνου:
«Και τελειώνοντας κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ήθελα να αναφερθώ , κάνοντας μια επισήμανση , η οποία κατά τις δικές μου προσωπικές απόψεις εκφράζει, σχετικά με ένα θέμα, το οποίο και ένας μεγάλος αριθμός συναδέλφων μου ζήτησε να θίξω. Οι καρέκλες του Προεδρείου είναι τιμητικές και δεν προσφέρονται ως εφαλτήριο για άλλες , προσωπικές επιδιώξεις. Τα μέλη του Προεδρείου της Ένωσης δεν επιτρέπεται , μετά τη συνταξιοδότησή τους, να επιζητούν , επισκεπτόμενοι κομματικά και άλλα γραφεία και να αποδέχονται άλλες θέσεις και μάλιστα καλά αμοιβόμενες , όπως π.χ του Προέδρου Ανεξάρτητης Αρχής, με μηνιαίες αποδοχές 11.000 ευρώ διότι έτσι δημιουργείται και ευλόγως η πεποίθηση ότι υπήρχε «προϋπάρχουσα συναλλαγή». Ο δικαστικός λειτουργός επιβάλλεται και μετά τη συνταξιοδότησή του να διαφυλάσσει τόσο την προσωπική του αξιοπρέπεια, αλλά και πρωτίστως, το κύρος και την αξιοπιστία της Δικαιοσύνης, ώστε να μπορούν οι πολίτες να μας εμπιστεύονται».
Άλλη εξέλιξη
Τα χρόνια όμως πέρασαν και η κα Θάνου έγινε εκείνη πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Ουσιαστικά μάλιστα ακολούθησε μια πορεία που η ίδια στηλίτευσε με πάθος σε εκείνη την ομιλία. Θα πει κανείς πως δεν ήταν ούτε η πρώτη, ούτε πιθανόν η τελευταία. Και θα έχει δίκιο. Όμως η κα Θάνου συμβόλισε στην εποχή του ΣΥΡΙΖΑ εμβληματικές θέσεις εξουσίας και συγκέντρωσε πάνω της – δικαίως ή αδίκως- πολλά πυρά.
Μετά άλλωστε την θέση της Πρόεδρου της Ένωσης (όπου εξελέγη) ακολούθησε η επιλογή της από τους ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ (ως 4η αρχαιότερη αντιπρόεδρος στην επετηρίδα) στην προεδρία του Αρείου Πάγου . Ακολούθησε μια φρενήρης πορεία ανόδου:
Υπηρεσιακή πρωθυπουργός (εκ των πραγμάτων μετά την επιλογή της ως προέδρου του Αρείου Πάγου)
επιστροφή στην προεδρία του Αρείου Πάγου (είχε διακοπεί η θητεία λόγω της πρωθυπουργίας),
άμισθη επικεφαλής της νομικής υπηρεσίας του πρωθυπουργού (επιλογή του πρωθυπουργού) και τελικά
επιλογή (πρόταση) της τότε κυβέρνησης για την έμμισθη θέση του επικεφαλής της ανεξάρτητης Αρχής της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Μόνο που όπως φαίνεται η τελευταία θα είναι βραχύβια αφού η κυβέρνηση φέρνει ασυμβίβαστο με αναδρομική ισχύ που αφορά πρόσωπα που κατέχουν θέση ανεξάρτητης αρχης και υπηρέτησαν με οποιαδήποτε μορφή σε γραφείο Πρωθυπουργού, ή μελών της κυβέρνησης, ειδικού ή γενικού γραμματέα υπουργείου με τη συγκεκριμένη απαγόρευση να ισχύει για 5 χρόνια από την προηγούμενη θητεία του υπηρετούντος.
Είναι η διάταξη «φωτογραφική» για την Βασιλική Θάνου; Την αφορά ξεκάθαρα και η «έκπτωση» από το αξίωμά της θα ισχύει από τη στιγμή της ψήφισης της διάταξης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου