Σάββατο 30 Μαρτίου 2019

Η αλβανική κυβέρνηση δημεύει τις περιουσίες της ελληνικής μειονότητας στις ακτές




Μάρτιος 30, 2019.
Τίρανα.
Πριν από ένα χρόνο, η κυβέρνηση με μια απόφαση πάγωσε τη διαδικασία μεταφοράς τίτλων ιδιοκτησίας κατά μήκος της ακτής. Ένα χρόνο αργότερα, φαίνεται ότι οι προβλεπόμενες για απαλλοτρίωση περιοχές έχουν μειωθεί και η μεταβίβαση κυριότητας αναστέλλεται προσωρινά, γράφει το αλβανικό δημοσίευμα....

Πρόσφατα, δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα (Εφημερίδα της Κυβερνήσεως) έγγραφο που περιέχει τουλάχιστον 67 χάρτες με τις περιοχές που αναστέλλεται η μεταβίβαση της κυριότητας στους κύριους δικαιούχους γεωργικών εκτάσεων και μετατρέπονται σε περιοχές τουριστικής ανάπτυξης για την υποστήριξη επενδυτικών σχεδίων για τον τουρισμό.




Με τον τρόπο αυτόν, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να αναστείλει τη διαδικασία για τη μεταβίβαση της ιδιοκτησίας των δικαιούχων στις γεωργικές εκτάσεις από τις πρώην γεωργικές επιχειρήσεις και να τα μεταφέρει στον τομέα προτεραιότητας για την τουριστική ανάπτυξη, προκειμένου να υποστηρίξει επενδυτικά σχέδια στον τουρισμό, σύμφωνα με τον χάρτη που επισυνάπτεται με την απόφαση όπως δημοσιεύεται από το αρμόδιο Ίδρυμα το οποίο διαχειρίζεται η Κρατική Αρχή Γεωπεριφερειακών Πληροφοριών(ASIG), μέχρι την μεταβίβασή τους σε κρατικά ακίνητα, σύμφωνα με το άρθρο 34 του Ν. 93/2015 ‘περί Τουρισμού’ όπως τροποποιήθηκε με άλλες εφαρμοστέες υποπαραγράφους.





(Σημείωση: Με λίγα λόγια η αλβανική κυβέρνηση αναστέλλει την απονομή τίτλων ιδιοκτησίας τους δικαιούχους της ακίνητης περιουσίας και την μεταβιβάζει σε κρατική περιουσία, προκειμένου να τη διανείμει σε ιδιώτες που θα την οικοδομήσουν για τουριστικούς σκοπούς. Μεταξύ αυτών είναι περιουσίες της ελληνικής εθνικής μειονότητας, της κοινότητας της Χιμάρας, της εκκλησίας κλπ.)

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι χάρτες που επισυνάπτονται με την παρούσα απόφαση περιλαμβάνει ακίνητη περιουσία σε κτηματολογικές ζώνες στην παράκτια γραμμή Αυλώνα – Αγίων Σαράντα.

Έτσι, συνεχίζει το δημοσίευμα, αναστέλλονται οι διαδικασίες μεταβίβασης κυριότητας των πρώην γεωργικών εκτάσεων στους ιδιώτες και αυτές μεταφέρονται με τη μορφή της απαλλοτρίωσης (δήμευσης) στο κράτος.




Η απόφαση ισχύει για τις περιοχές Σκόντρα, Λέζα, Κουρμπίν, Δυρράχιο, Καβάγια, Ρογκοζίνα, Ντιβιάκα, Φίερ, Αυλώνα, Χιμάρα, Άγιοι Σαράντα και Κονίσπολη.

Έντονη υπήρξε η αντίδραση των εκπροσώπων της ελληνικής εθνικής μειονότητας στη Χιμάρα, καθώς ο πρόεδρος των Χιμαριωτών, Σταύρος Μάρκου προέβη σε δηλώσεις για αρπαγή της περιουσίας των Ελλήνων από το αλβανικό κράτος.



qbz.gov.al, monitor.al,


--
The Hellenic Information Team

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

ΗΜΕΡΑ ΔΕΥΤΕΡΗ: ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ: ΕΠΙΣΤΗΜΗ & ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Σας καλωσορίζουμε στην δεύτερη ημέρα του Διεθνούς Διεπιστημονικού Συνεδρίου: Επιστήμη και Κοινωνία στον Πόλεμο της Πανδημίας, το οποίο θα π...