Ο ισοβίτης-εγκέφαλος, η σύντροφός του, ο υπάλληλος των ΚΕΠΑ που ζήτησε 90.000 ευρώ για να ξελασπώσει (και) τον Φλώρο
Η Πρόεδρος Πρωτοδικών και οι γνωστοί ποινικολόγοι
Τι κατέγραψε ο κοριός της ΕΥΠ...
Του ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΥΣΟΥΛΟΥ
Μαρτυρίες που σοκάρουν για τον τρόπο δράσης του πολυπλόκαμου κυκλώματος το οποίο αποφυλάκιζε σκληρούς ποινικούς ή οικονομικούς εγκληματίες με πλαστές ιατρικές γνωματεύσεις λόγω του Νόμου Παρασκευόπουλου, περιέχονται στην ογκώδη δικογραφία της εισαγγελίας Διαφθοράς που αποκαλύπτει σήμερα η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ». Λίγες ημέρες μετά την κλήση 15 υπόπτων από τις εισαγγελικές Αρχές ως ύποπτα τέλεσης κακουργηματικών πράξεων, μεταξύ των οποίων και γνωστοί ποινικολόγοι, η δημοσιογραφική έρευνα αποκαλύπτει την αποκαλούμενη «φάμπρικα των φυλακών». Η εισαγγελική έρευνα έχει κινηθεί, μέχρι στιγμής, σε δυο στάδια: Πρώτον να διαπιστώσει και να «ξεριζώσει» το κύκλωμα που δρα εντός και εκτός φυλακών και δεύτερον να εξακριβώσει ποιοι ευθύνονται για το φιάσκο της αποφυλάκισης του Αριστείδη Φλώρου.
Ο επίορκος υπάλληλος των ΚΕΠΑ και η Πρόεδρος Πρωτοδικών
Ως εγκέφαλος του κυκλώματος εμφανίζεται ισοβίτης ο οποίος κατόρθωσε να αποφυλακίσει στενό συγγενικό του πρόσωπο με φερόμενο ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%. Βασικός βραχίονας του κυκλώματος όμως είναι και ο Π.Κ. εργαζόμενος σε ΙΚΑ της Αττικής και μέλος των επιτροπών του ΚΕΠΑ ο οποίος σε συνεργασία με δικηγόρους αλλά και φυλακισμένους έκανε την «βρώμικη δουλειά». Ο συγκεκριμένος βάσει εφετειακού βουλεύματος που βρίσκεται στην διάθεσή μας διατηρούσε επαφές με υποκαταστήματα του ΙΚΑ στου Ζωγράφου, με την Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής, με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αλλά και με ΚΕΠ προχωρώντας σε υποθέσεις παράνομης πιστοποίησης αναπηρίας, έκδοση αδειών διαμονής για αλλοδαπούς, κλπ έναντι αδράς αμοιβής. Στην υπόθεση εμπλέκεται όμως και μια 43χρονη Πρόεδρος Πρωτοδικών επαρχιακής πόλης. Ο κοριός της ΕΥΠ «τσίμπησε» 120 κλήσεις τις οποίες είχε πραγματοποιήσει με τον επίορκο υπάλληλο. Σε μερικές από αυτές ο υπάλληλος των ΚΕΠΑ της μιλάει για «τέλεια έγγραφα» που έχει στην κατοχή του και μάλιστα έκλεινε ραντεβού μαζί της για να της τα δώσει. Φέρεται μάλιστα να της είχε συστήσει και μια οικιακή βοηθό η οποία όμως είχε πρόβλημα με την έκδοση της σύνταξής της. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις δικαστικές Αρχές έχει ο διάλογος μεταξύ της Προέδρου Πρωτοδικών με την οικιακή βοηθό στην οποία της λέει ότι το θέμα της έχει αναλάβει «ο φίλος μας» (σ.σ. ο βραχίονας του κυκλώματος παράνομων πιστοποιητικών) και ότι θα το αναλάβει μαζί με τον δικηγόρο Γ.Ρ. ο οποίος επίσης εμπλέκεται στην υπόθεση).
Η σύντροφος του ισοβίτη και οτι 90.000 ευρώ για τον Φλώρο
Από τις νόμιμες συνακροάσεις προκύπτει ότι στενοί συνεργάτες του εν λόγω υπαλλήλου είναι η σύντροφος γνωστού ισοβίτη αλλά και ο προαναφερόμενος δικηγόρος Γ.Ρ. οι οποίοι μάλιστα μερίμνησαν και για την πλαστή αποφυλάκιση του αδερφού του ισοβίτη. Κάποια στιγμή η σύντροφος του ισοβίτη επικοινώνησε με τον επίορκο υπάλληλο για την περίπτωση του Αριστείδη Φλώρου. Συγκεκριμένα του ζήτησε να μάθει τι ποσό απαιτείται για να συγκροτηθεί επιτροπή ΚΕΠΑ στον Κορυδαλλό! Τότε ο Π.Κ. της απάντησε ότι χρειάζεται να δοθούν από 70.000 έως 90.000 ευρώ με εκείνη να του απαντά ότι ο Φλώρος έχει την οικονομική δυνατότητα καθώς «από την υπόθεση της Energa πήρε 15 εκατομμύρια ευρώ». Μάλιστα σε άλλη συνομιλία γίνεται λόγος και για την περίπτωση του αδερφού του ισοβίτη ο οποίος τελικά αποφυλακίστηκε με τους δύο συνομιλητές να αναφέρουν «Ο Δ. αποφυλακίζεται και εμείς παίρνουμε ΚΕΠΑ από φυλακές που είναι πολλά λεφτά…».
Ο ρόλος των δικηγόρων
Ενεργό ρόλο στο κύκλωμα φέρεται να διαδραματίζει και ένας πολύ γνωστός δικηγόρων των Αθηνών, ο Γ.Ρ, στο σπίτι του οποίου μάλιστα πραγματοποιήθηκε και έφοδος από τις εισαγγελικές Αρχές. Ο συγκεκριμένος φέρεται να συναντιόταν πολύ συχνά με το επίορκο μέλος των επιτροπών του ΚΕΠΑ παραλαμβάνοντας φακέλους ατόμων που ήθελαν να εξεταστούν αλλά και υποθέσεις αλλοδαπών που ήθελαν να πάρουν άδεια παραμονής. Ο «κοριός» της ΕΥΠ τον τσίμπησε να ρωτάει τον επίορκο υπάλληλο εάν υπάρχει δυνατότητα πλασματικής προσθήκης παθήσεων σε ψυχιατρικές γνωματεύσεις με εκείνον να του απαντά «μπορώ να κάνω πολλά, αλλά δεν θέλω από το τηλέφωνο, θέλω να μιλήσουμε». Ο έτερος δικηγόρος είναι επίσης γνωστός ποινικολόγος ο οποίος κατέθεσε τον φάκελο αποφυλάκισης του αδελφού του ισοβίτη. Το βούλευμα του εφετείου αναφέρει ότι φέρεται να κατέβαλε προσπάθειες ώστε ο τελευταίος να εξεταζόταν από επιτροπή ΚΕΠΑ προκειμένου να λάμβανε αυξημένα ποσοστά αναπηρίας με σκοπό την αποφυλάκισή του, με τον ποινικολόγο πάντως στις έγγραφες εξηγήσεις του να αναφέρει ότι ασχολήθηκε μόνο με το νομικό σκέλος και τίποτα άλλο.
Να αυξήσουμε το ποσοστό αναπηρίας από 45% σε 67%
Ανάμεσα στις εκατοντάδες καταγεγραμμένες συνομιλίες του επίορκου μέλους του επιτροπών που κινούσε τα νήματα και τελικά τέθηκε σε αργία, για άλλον λόγο, τον Μάιο του 2018 ξεχωρίζουν εκείνες με υπάλληλο γνωστού νευροχειρουργού στην Αγία Παρασκευή. Η αστυνομία έχει καταγράψει τηλεφωνικές αλλά και κατιδίαν συνομιλίες χρηματισμού για να παραποιηθούν ιατρικά πιστοποιητικά. Ενδεικτική είναι η περίπτωση μιας γυναίκας η οποία γνωματεύτηκε με ποσοστό αναπηρίας 45% και τελικά μετατράπηκε με ψυχιατρική γνωμάτευση σε 67%! Παράλληλα έχουν καταγραφεί και συνομιλίες του συγκεκριμένου υπαλλήλου με άλλον συνάδελφό του στο ΙΚΑ Ιωνίας στις οποίες κανόνιζαν διάφορα χρηματικά ποσά.
Με εξέταση γυναίκας κρίθηκε ανάπηρος ο αδερφός του ισοβίτη
Με εξέταση μιας άσχετης γυναίκας από το ΚΕΠΑ Αλεξάνδρας κρίθηκε ανάπηρος και εν τέλει αποφυλακίστηκε ο αδερφός του σκληρού ισοβίτη. Όπως κατάθεσε στους εισαγγελείς Διαφθοράς η αναπληρώτρια διευθύντρια στο συγκεκριμένο ΚΕΠΑ δεν βρέθηκε ο φάκελός του καθώς διαπιστώθηκε ότι ουδέποτε πέρασε από υγειονομική επιτροπή. Αντ΄αυτού εκείνη την ημέρα φέρεται να εξετάστηκε μια άλλη γυναίκα!
Δρ. Κουτσουρελάκης: «Νόθευσα το έγγραφο γιατί λυπήθηκα την μαμά Φλώρου»
Στην συναισθηματική πίεση και την φιλευσπλαχνία, τον οίκτο τον οποίο ένοιωσε από την παρουσία και τις επίμονες επισκέψεις της Παρασκευής Φλώρου, μητέρας του Αριστείδη Φλώρου, ρίχνει ο Ιωάννης Κουτσουρελάκης, ο ιατρός ο οποίος νόθευσε το έγγραφο της εξέτασης της υπνικής άπνοιας του Μr Energa αλλάζοντάς το με εξέταση που αντιστοιχούσε σε ηλικιωμένο ασθενή. Το αποτέλεσμα ήταν ο Αριστείδης Φλώρος να εμφανιστεί με δείκτη 62,10 ενώ στην πραγματικότητα είχε 27,1. Καταθέτοντας τόσο στο πλαίσιο της ΕΔΕ όσο και στους εισαγγελείς Διαφθοράς ο επιστημονικός συνεργάτης του εργαστηρίου Μελέτης Ύπνου του «Ευαγγελισμού» τα ρίχνει όλα στο… φιλότιμο. Αντίθετη άποψη πάντως έχουν οι ίδιοι του οι συνάδελφοι καθώς το συμπέρασμα της ΕΔΕ που διενεργήθηκε και τον παραπέμπει κάνει λόγο για μεθόδευση.
Όπως επισημαίνει τον Οκτώβριο του 2017 τον επισκέφθηκε η Παρασκευή Φλώρου η οποία «ούσα ευγενής και φιλική μου εξιστορούσε την περιπέτεια της οικογένειάς της με τα πλέον μελανά χρώματα. Ειδικότερα μου ανέφερε ότι είναι δυστυχής διότι ο σύζυγός της είναι τυφλός και ανάπηρος, με πολλά καρδιολογικά προβλήματα ο γιος της κρατείται άδικα (και ότι ανέμεναν ένα νόμο του υπουργού Κοντονή για αποκατάσταση της αδικίας) και η οικονομική κατάσταση της οικογένειας ήταν τραγική… Παράλληλα μου ανέφερε ότι τη μελέτη ύπνου θα την χρησιμοποιούσε ο γιος της αποκλειστικά στο ψυχιατρείο του Κορυδαλλού για την εκεί ευμενέστερη ιατρική αντιμετώπισή του».
Στην συνέχεια ο ελεγχόμενος ιατρός αναφέρεται στην εξέταση η οποία πραγματοποιήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2017 με τον δείκτη άπνοιας να καταγράφει 27.1, δηλαδή όχι και κάτι τόσο σοβαρό. «…Στο άκουσμα των αποτελεσμάτων κατέρρευσε και μου ζήτησε να με επισκεφθεί και πάλι στο νοσοκομείο. Πράγματι ήρθε και σχεδόν σε λιπόθυμη κατάσταση άρχισε να εξιστορεί ότι το παιδί της θα πεθάνει και ότι υπάρχει κίνδυνος παρότι έχει διπολική διαταραχή να τον μεταφέρουν στις φυλακές… Ήταν εξαιρετικά πιεστική λέγοντάς μου ότι τυχόν μετακίνησή του από το ψυχιατρείο προ της υπαγωγής του στο Νόμο Κοντονή, θα σήμαινε για τον ίδιο θάνατο”.
Έτσι λοιπόν ισχυρίζεται ότι επειδή νόμιζε ότι το έγγραφο θα χρησιμοποιούνταν μόνο στις φυλακές και επειδή λυπήθηκε την μαμά Φλώρου αποφάσισε να «αλλάξει» τις εξετάσεις. Το ίδιο έκανε και με την σπιρομέτρηση η οποία πραγματοποιήθηκε στις 21 Νοεμβρίου. «Τα αποτελέσματά της υπήρξαν φυσιολογικά αλλά ευρισκόμενος υπό το καθεστώς της αφόρητης συναισθηματικής πίεσης από τη μητέρα Φλώρου κατέγραψα ήπια συμπτώματα…», καταλήγει επισημαίνοντας πάντως ότι η «επιπολαιότητά» του δεν έχει σχέση με υπόθεση χρηματισμού ή με πονηρές σκέψεις.
Τι κατέθεσαν Ταβερναράκης-Δουζένης
Από την πλευρά του ως «αληθή» περιγράφει την γνωμάτευση που έδωσε στις 14 Μαρτίου 2018 με την οποία αποφαίνεται ότι η κράτηση του Αριστείδη Φλώρου είναι «λίαν επιβαρυντική για την εξέλιξη της ασθένειάς του» ο Αντώνης Ταβερναράκης, υπεύθυνος της Νευρολογικής Κλινικής του «Ευαγγελισμός». Σύμφωνα με το υπόμνημά του ο ιατρός που γνωμάτευσε για τις επιληπτικές κρίσεις του Mr Energa χορήγησε ιατρικό πιστοποιητικό επί τη βάσει άλλου πιστοποιητικού το οποίο είχε χορηγηθεί από ιδιώτη Νευρολόγο. Γι αυτό και χαρακτήρισε τις επιληπτικές κρίσεις ως «αναφερόμενες» και όχι ως πραγματικές.
Σε ότι αφορά στην κατάθεσή του ο Αθανάσιος Δουζένης
εξηγεί πότε και πως γνώρισε τον Αριστείδη Φλώρο, αν πήρε χρήματα και πόσα για να του παρέχει τις υπηρεσίες του και ποια είναι η ψυχική του κατάσταση.
« Εξέτασα για πρώτη φορά τον Αριστείδη τον Φεβρουάριο του 2018, μετά από επισταμένη παράκληση της μητέρας του, η οποία επικοινώνησε μαζί μου αφού της είχε δώσει το τηλέφωνο μου συνάδελφος. Η μητέρα του είχε μεγάλη ανησυχία για την υγεία του παιδιού της. Δεν ξέρω αν υπήρξε έγκριση ή όχι για να τον επισκεφτώ στις φυλακές της Χαλκίδας όπου και είχε μεταφερθεί, το θεώρησα όμως αυτονόητο καθώς δεν συνάντησα καμία δυσκολία στην πρόσβασή μου στις φυλακές. Μέχρι τότε ο θεράπων γιατρός του κ. Φλώρου ήταν ο κ. Τσιάμης αλλά φαίνεται πως η μητέρα του κρατούμενου δεν τον εμπιστευόταν καθώς λίγες μέρες πριν είχε υπογράψει το εξιτήριο του παιδιού της από την ψυχιατρική κλινική του Κορυδαλλού με αποτέλεσμα να τον μεταφέρουν στη Χαλκίδα. Έτσι θεώρησε ότι δεν θα βοηθούσε, ότι δεν θα ήταν χρήσιμος στο να στηρίξει τον κατηγορούμενο ψυχολογικά, ούτε να στηρίξει την επαναμεταγωγή του στο Ψυχιατρείο Κορυδαλλού.
Επισκέφτηκα τον Φλώρο στις φυλακές Χαλκίδας τον Φεβρουάριο του 2018 και τον βρήκα σε πολύ κακή ψυχολογική κατάσταση. Ήταν καχύποπτος, αγριεμένος, αρνούταν να πάρει τα φάρμακά του και να φάει καθώς φοβόταν ότι θα τον δηλητηριάσουν και ήθελε να αυτοκτονήσει για να τελειώσει τη ζωή του.
Για την επίσκεψη μου αυτή στις Φυλακές Χαλκίδας ζήτησα από τη μητέρα του να καταβάλει μια αμοιβή στον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας του Πανεπιστημίου Αθηνών 500 ευρώ την οποία δεν νομίζω ότι κατέθεσε. Όταν επέστρεψε ο Φλώρος στις φυλακές Κορυδαλλού συνέχισα ατύπως να τον παρακολουθώ εγώ. Δεν γνωρίζω αν υπήρξε κάποια διοικητική απόφαση για το ποιος θα είναι ο θεράπων γιατρός του. Σύμφωνα με τα ισχύοντα θα έπρεπε να συνεχίσει να τον παρακολουθεί ο κ. Απόστολος Τσιάμης εκτός και αν ο Φλώρος έκανε αίτηση και αυτή γινόταν δεκτή. Δεν γνωρίζω αν ακολουθήθηκε αυτή η διαδικασία και δεν οφείλω να το γνωρίζω καθώς πάντα εξετάζω όλους αυτούς που μου φέρνουν.
Τις 3-4 πρώτες εβδομάδες που επέστρεψε στο ψυχιατρείο παρέμεινε στην απομόνωση, σε κελί μόνος του στο ισόγειο, για καλύτερη παρακολούθηση και αποφυγή καταστροφικών ενεργειών. Στην αίτηση του Φλώρου για το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας συμπλήρωσα το ψυχιατρικό κομμάτι χωρίς να έχω γνώση των υπόλοιπων αναφερόμενων προβλημάτων της υγείας του. Σύμφωνα με τη διάγνωσή μου δόθηκε το ποσοστό αναπηρίας από τους γιατρούς του ΚΕΠΑ, οι οποίοι θα έπρεπε να τον δουν και να τον εξετάσουν. Εγώ δεν έδωσα κανένα ποσοστό αναπηρίας. Δεν έχω λάβει κάποιο χρηματικό ποσό».
Κόλαφος η ΕΔΕ: Παραπέμπονται Κουτσουρελάκης-Ταβερναράκης
Κόλαφος για τις ενέργειες των ιατρών Κουτσουρελάκη και Ταβερναράκη είναι το αποτέλεσμα της ΕΔΕ που πραγματοποιήθηκε και αποφασίζει την παραπομπή τους. Ο διενεργών την έρευνα γιατρός Νικόλαος Γεωγακούλιας κάνει λόγο για παραβάσεις καθήκοντος αλλά και για ιατρικές αμέλειες των δυο συναδέλφων του. Για τον κ. Κουτσουρελάκη αναφέρει ότι «υπέπεσε σε βαρεία παράβαση υπαλληλικού καθήκοντος όχι ορμώμενος από οίκτο αλλά στα πλαίσια μεθόδευσης». Για τον δε κ. Ταβερναράκη καταλήγει ότι εξέδωσε πιστοποιητικό σχετικά με σοβαρού τύπου κρίσεις επιληψίας και με φαρμακευτική αγωγή βασιζόμενος σε ένα πιστοποιητικό ιατρού νευρολόγου χωρίς αυτό να συνοδεύεται από τον κατάλληλο ακτινολογικό και εργαστηριακό έλεγχο. «Ενδιαφέρον μου προκαλεί το γεγονός ότι το πιστοποιητικό του κ. Ταβερναράκη αναφέρει ως ημερομηνία εξέτασης την 9.1.2017 ενώ το εγκεφαλογράφημα έγινε στις 20.1.2017».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου