Πηγές από την αλβανική πλευρά ισχυρίζονται ότι υποχρεώθηκαν να στείλουν τις ειδικές δυνάμεις, μόνον αφού δέχθηκαν τηλεφώνημα από την ελληνική πλευρά με αποδέκτη το αλβανικό υπουργείο Εσωτερικών...
Στις 28 Οκτωβρίου 2018 ο Βουλιαρατινός Κωνσταντίνος Κατσίφας δολοφονήθηκε από ομάδα επίλεκτων δυνάμεων 200 ατόμων που είχαν καταφθάσει εσπευσμένα αεροπορικώς από τα Τίρανα. Κηδεύτηκε δέκα ημέρες μετά, καθώς οι αλβανικές αρχές αρνούνταν επί σειρά ημερών να παραδώσουν τη σορό στους συγγενείς του. Πλήθος Βορειοηπειρωτών και Ελλαδιτών τον αποχαιρέτισαν εκείνη την ημέρα ειρηνικά, παρά τα ανηλεή καψόνια στους συνοριακούς σταθμούς των συνόρων.
Τρεις μήνες μετά, το αλβανικό κράτος δεν έχει παραδώσει στη δημοσιότητα και στο ελληνικό κράτος, ως όφειλε, κανένα πόρισμα για τις συνθήκες και τα ακριβή αίτια του θανάτου ενός Έλληνα ομογενούς στα πατρογονικά του εδάφη. Αντιθέτως, εξέδωσε ανακοίνωση ότι η έκδοση πορίσματος θα αναβληθεί για ακόμη τρεις μήνες.
Γιατί το έπραξαν αυτό οι αλβανικές αρχές; Γιατί απλώς μπορούν. Η ελληνική πλευρά, πλην μίας αρχικής ανακοίνωσης του Υπουργείου Εξωτερικών με αίτημα περί εξακρίβωσης συνθηκών και αιτιών θανάτου του Έλληνα μειονοτικού, δεν έχει προβεί επίσημα σε κάποια άλλη κίνηση. Η καλή διπλωματία είναι πράγματι η κρυφή διπλωματία, κεκλεισμένων των θυρών, δεν φωνασκεί, δεν κομπάζει. Η καλή διπλωματία, παρά ταύτα, αποφέρει αποτελέσματα, χειροπιαστά, προς άμεσο όφελος και προστασία εκείνων, για τους οποίους φέρει ευθύνη, πόσω μάλλον προξενική ευθύνη.
Είναι γνωστό ότι κάθε χρόνο την ημέρα της 28ης Οκτωβρίου κλιμάκιο της πρεσβείας της Ελλάδος στα Τίρανα και του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στο Αργυρόκαστρο, επίσημοι από την Ελλάδα, καταφθάνουν σε Κλεισούρα και Βουλιαράτες για εκκλησιασμό, κατάθεση στεφάνων και εκφώνηση λόγων, ενώ ακολουθεί πλήθος κόσμου, οι οποίοι με ευλάβεια εορτάζουν την εθνική επέτειο. Μέσα σε αυτό το κλίμα κυκλοφόρησε ξαφνικά η είδηση ότι ένας Έλληνας μειονοτικός στους Βουλιαράτες, ο Κατσίφας, πυροβολεί για να εκφοβίσει Αλβανό αστυνομικό, ο οποίος τον ειρωνευόταν και τον απειλούσε δείχνοντάς το υπηρεσιακό του όπλο επί ημέρες.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost, η αλβανική πλευρά υποστηρίζει ότι δεν είχαν καμία πρόθεση να σκοτώσουν τον Κατσίφα, ή να δημιουργήσουν τέτοιας έκτασης επεισόδιο. Τον Κατσίφα τον γνωρίζανε, δεν θα σκότωνε, θα τον αφήνανε να ξεθυμάνει. Το πολύ-πολύ, ισχυρίζονται, να τον συνελάμβανε ο αστυνομικός διοικητής Αργυροκάστρου και να τον έθεταν υπό κράτηση εκεί για είκοσι ημέρες. Οι ίδιες πηγές ισχυρίζονται ότι υποχρεώθηκαν να στείλουν τις ειδικές δυνάμεις, μόνον αφού δέχθηκαν τηλεφώνημα από την ελληνική πλευρά! Ένα τηλεφώνημα που είχε ως αποδέκτη το αλβανικό υπουργείο Εσωτερικών για συνδρομή και προστασία των παρευρισκομένων επισήμων και μη από Έλληνα ομογενή «τρομοκράτη». Το υπουργείο, στο οποίο υπάγονται οι ειδικές δυνάμεις, κάλεσε τον Αλβανό πρωθυπουργό για να λάβει έγκριση, ο οποίος δεν θα μπορούσε να μην ικανοποιήσει το αίτημα.
Προφάσεις εν αμαρτίαις των Αλβανών ή η πραγματικότητα πίσω από ένα περιστατικό που έριξε βαριά τη σκιά του στις ούτως ή άλλως δύσκολες διμερείς σχέσεις και πλήγωσε την ομογένεια της Βορείου Ηπείρου;
Αλήθεια, η χειριστής του ζητήματος από την επίσημη ελληνική πλευρά πως χαρακτηρίζει τον Κωνσταντίνο Κατσίφα;
Τ.Τ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου